Kezdőlap arrow Hírek, események arrow Szülőföld Alap Támogatás
Szülőföld Alap Támogatás PDF Nyomtatás E-mail
„ A Székelyföld gazdanépének szakértelme fejlesztésére olyan gazdasági szakiskolák kellenek, melyekben az általános műveltség megszerzéséhez szükséges elméleti ismeretek mellett , a gazdasági szak-és gyakorlati ismereteket is megszerezhessék a növendékek....”

 

 

TARTALMI BESZÁMOLÓ

 

„ A Székelyföld gazdanépének szakértelme fejlesztésére olyan gazdasági szakiskolák kellenek, melyekben az általános műveltség megszerzéséhez szükséges elméleti ismeretek mellett , a gazdasági szak-és gyakorlati ismereteket is megszerezhessék a növendékek....”

 (Tivai Nagy Imre vármegyei közgazdasági előadó jelentése 1911-ből)

 

A Tivai Nagy Imre Középiskola célkitűzései között szerepel az általános műveltség mellett azok a gazdasági és gyakorlati ismeretek átadása, amelyek elősegítik a székely nép gazdasági kultúrájának fejlesztését, valamint az otthonteremtés érzésének a megszilárdítását. Középiskolánk 2009-2010 tanévben indult szakosztályai: mezőgazdaság - agroturizmus, szolgáltatás-idegeforgalmi szak, ahol körülbelül 120 diák vesz részt ilyen jellegű oktatásban. A diákok főleg Alcsík és Kászon falvaihoz tartoznak, akiknek családi helyzetüket szűkös anyagi erőforrás jellemzi és szociálisan hátrányos helyzetűek, ezért a gyakorlati szakoktatás minőségibb oktatásához is nehezen tudnak hozzájárulni.

Ezért pályáztunk és a megnyert pénzösszeget  a szakterem berendezésének és felszereltségének feljavítására fordítottuk. A kínálatok közötti tájékozódás után a szakterem bútorzatát egy környékbeli vállalkozó készítette el és szerelte fel. A tanmenetet segítő laboratóriumi felszereléseket egy nagyváradi cégtől  rendeltük. A kisebb értéket képviselő meteorológiai, ökológiai és biológiai mérések és vizsgálatok elvégzését célzó eszközök mellett egy talajvizsgáló műszert is vásároltunk, amellyel igen pontos talajvizsgálatokat lehet végezni. A szükséges felszereléseket interneten rendeltük és maradéktalanul meg is érkeztek. A laboratóriumi felszereléseken kívül kerti szerszámokat, öntözőcsövet és hozzá tartozó szórófejeket és elsősegély felszerelést vásároltunk.

A beszerzett eszközöket a tanórákon, a szakmai gyakorlatok alkalmával, ökológiai felmérések végzésekor tudjuk használni. A gyakorlatok alatt elvégzett mérések, kisérletek, munkálatok érdeklődőbbé, érdekeltebbé teszik,   a tanulókat a modern mezőgazdaság  iránt. Nagyon fontos hozadéka lehet az ilyen oktatásnak, hogy a tanulók hasznos gyakorlati ismeretekre tehetmnek szert a környezetkimélő mezőgazdálkodással kapcsolatosan. Jól felkészült tanulóink nagyobb esélyekkel jelentkezhetnek és végezhetik el az egyetemi tanulmányokat. A talajvizsgáló műszerrel reményeink szerint a környék gazdáinak is tudunk majd vizsgálatokat végezni, amely jelenthet kiegészítő bevételt az iskola számára is.

A projektről részletesen tájékoztattuk iskolánk tanulóit és cikkek jelentek  meg róla írott és elektronikus médiában. Az új szakteremről készült fényképek az iskola web oldalán is megtekinthetőek (liceul-tni-sanmartin.ro)

A szakterem bútorzatán elhelyeztük a Szülőföld Alap matricákat.

Köszönjük a támogatást!

 

 

 

Csíkszentmárton, 2010. 06. 21                                              

 

 

 

Vizi Hajnalka                                                                                       Péter Laura-

-programkoordinator-                                                                                elnök-

 

 

 
Következő >