Kezdőlap arrow Az iskoláról
Iskolánkról PDF Nyomtatás E-mail

         A legrégibb adat 1691-ből való. Ekkor latin nyelven folyt a tanítás. A XVIII. században katonai iskola működik német nyelven. Az 1838-39 -es tanévben egyházi iskola létesült. 1958-ban középiskolává alakul. 1978-ban a reál-humán líceumból mezőgazdasági-ipari szakközépiskola lesz, majd különválik az általános iskolától. 2002-ben ismét egyesül a két intézmény Tivai Nagy Imre Középiskola néven.

         Tanintézményünkben 7 óvodai csoport, 8 elemi iskolai- , 7 gimnáziumi osztály, 3 ipari iskolai és 5 líceumi osztály működik összesen több mint 600 gyerekkel. Tanulóinkkal 7 óvónő, 9 tanító, 30 tanár, 2 közgazdász, 2 mérnök-tanár és  1 oktatómester foglalkozik. Az adminisztratív  munkát 2 könyvelő végzi, tevékenykedik még 2 titkár és egy gondnok. A tisztaságot, a rendet 7 takarítónő biztosítja. Ezenkivől 2 karbantartónk és 2 kazánfűtőnk van. A bentlakás és étkezde 1 nevelőnőt, 1 szakácsnőt, 1 takarítónőt foglalkoztat. Több mint 20000 kötetes könyvtárunkat külön könyvtáros vezeti.

       Korszerű osztálytermeink,  informatikai szaktermünk, tornatermünk és sportpályánk van. A testvériskoláink közül a kunszentmártoni, a mórahalmi (Magyarország) és a Meyrin (Svájc) iskoláival  legszorosabb  a kapcsolatunk. Velük közös projektekben veszünk részt.

        Iskolánkban  családias hangulat uralkodik, ahol közvetlen a tanár-diák kapcsolat. Vonzóak és változatosak a szabadidős foglalkozások.  Az iskola épületei és felszereltsége színvonalas és csendes  természeti környezet övezi. Az iskola profilja megfelel a tanulók igényeinek és kapcsolódik a környezethez. A megyében létrehozandó 5 kampusz egyike nálunk épül fel, ami még tágabb lehetőséget biztosít Alcsík gyermekeinek.

 

 

 Felszereltség:

          Informatika szakterem (25 számítógép)

          Tornaterem

          Sportpálya 

          Bentlakás étkezdéje (50 férőhely)

          Könyvtár

          Tankert

  

Szabadidő:

          Sportolási lehetőségek(kézilabda, fotball, síezési lehetőségek)

          Tolerancia klub

          Zöldszív program

          Kulturális tevékenységek:

                   -író-olvasó találkozók

                   -szavalóverseny

                   -népdalvetélkedő

                   -néptánc

                   -színjátszó tábor

                   -Tivai napok

 

Testvérkapcsolataink:

                   Kunszentmárton (HU)

                   Mórahalom (HU)

                   Meyrin (Svájc)

 

  Partnereink:

        

           Tanfelügyelőség

           Pedagógusok Háza

           Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat - Budapest

                   Csíkszereda felől jövet a nemzeti-európai utról jól látszik az 1880-ban épült, fiátfalvi és székelykeresztúri dr. Nagy Jenő királyi jegyző tulajdonát képező kastély épület, melyet a kommunista diktatura idején államosítottak és korházként működtették Alcsík körzetében. Később az épületben gyermekház működött, napjainkban pedig ott müködik az 1.sz.  Óvoda-oktatási intézményünk részeként ( továbbá a leányanyák számára is otthont  biztosít az épület ).

Az épületet  a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat újította fel és bővítette. Ide évente kétszer jönnek Magyarországról szakorvosok és ingyenesen szakorvosi ellátásban részesítik iskolánk gyermekeit.

Sütő Nagy István

Csibész Alapítvány, Csíkszereda

 

Intézményünk ovódásai a Csibész Alapítvány „Babaklub” napközi szolgáltatásaiban részesülhetnek. 2007-ben avatták fel, az Úz Bence házat, melyben iskolánk hátrányos helyzetü gyerekei ebédet  kapnak és a délutáni foglalkozást tartanak nekik az alpítvány munkatársai.

 

 

            Sapientia EMTE, Csíkszereda, könyvtár.
            Vitos Leve
nte fizikus,volt tanítvány- Kis Fizikusok Vetélkedője